Izdvajajte se po osmehu

 • Stomatoloska protetika / Prosthodontics 1
 • Stomatoloska protetika / Prosthodontics 2
 • Stomatoloska protetika / Prosthodontics 3
 • Stomatoloska protetika / Prosthodontics 4
 • Stomatoloska protetika / Prosthodontics 5

Stomatološka protetika

Ukoliko Vam nedostaje jedan zub, nekoliko zuba ili svi zubi unutar jedne ili obe vilice, rešenje ćemo potražiti u oblasti stomatološka protetika. U našoj ordinaciji vršimo izradu svih vrsta mobilnih i fiksnih protetskih radova.

 1. Mobilna protetika
  • Totalne proteze

  • Parcijalne pločaste proteze

  • Vizil (skeletirane) proteze

  • Termoplastične (elastične) proteze

 2. Fiksna protetika
  • Krunice

  • Mostovi

 3. Sve fiksne nadoknade se izradjuju od dve vrste materijala: metalokeramika, bezmetalna- cirkonijum keramika
 4. Kombinovani (fiksno-mobilni) radovi
 5. Protetika na implantima

Nakon kliničkog pregleda i analize rendgenskih snimaka, razgovaramo sa pacijentom o njegovim željama i mogućnostima, a potom pristupamo planiranju protetskog rada. Detaljan plan terapije i predračun iznosimo pacijentu pre početka tretmana. Radovi se završavaju u izuzetno kratkom roku, a pacijent do predaje protetskog rada, dobija privremene krunice ili imedijatne proteze, tako da može nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima i socijalnim kontaktima, neće biti krezub a tretirani zubi neće biti osetljivi. Na sve radove dajemo višegodišnju garanciju.

Totalne proteze

Parcijalna zubna proteza

Totalne proteze se izradjuju u slučajevima kada pacijent nema nijedan zub u vilici. Njihova izrada protiče kroz pet faza i svaka od njih ima podjednaki značaj za kvalitet buduće proteze.

U prvoj poseti uzima se anatomski otisak vilice standardnom kašikom. Na osnovu tog otiska, u tehnici se izliva gipsani model Vaše vilice i na njemu tehničar izradjuje individualnu kašiku koja je neophodna za narednu fazu.

U drugoj poseti individualnom kašikom se uzima funkcionalni otisak Vaše vilice. To je mnogo precizniji otisak u odnosu na onaj iz prve posete, uzima se visoko preciznim materijalima i u toku ovog otiskivanja izgovarate odredjene glasove i pravite odredjene grimase, što ćemo Vam objasniti u toku ove faze.

Treća poseta je rezervisana za odredjivanje medjuviličnih odnosa. To znači da odredjujemo dužinu i širinu Vaših budućih zuba, liniju osmeha, uglove usana, kao i odnos budućih proteza. U ovoj fazi nam možete doneti fotografije na kojima se vide Vaši prirodni zubi i izraziti želje u pogledu estetike.

Nakon ove faze, zubni tehničar vrši postavku Vaših zuba, tako da u četvrtoj poseti radimo probu zuba u vosku. U ovoj fazi možete da nam sugerišete da promenimo na Vašim zubima sve što Vam se eventualno ne dopada ( boja, oblik, položaj..itd).

Sledi peta i poslednja faza kada Vam predajemo Vašu totalnu protezu.

Totalna zubna proteza

U početku nošenja totalne proteze će Vam biti neobično da se naviknete na Vaše nove zube, ali je zaista jako bitno da protezu nosite stalno, bez prekida i da u početku čitate naglas novine, knjigu... bilo šta, kako biste se navikli na novi izgovor odredjenih glasova.

Normalna i očekivana reakcija je da Vas proteza nažulja nakon 2-3 dana, u tom slučaju pozovete nas i dodjete na korekciju. Nekim pacijentima je dovoljna jedna korekcija, dok je drugima neophodno da dodju dva, tri pa čak i više puta. Nakon odredjenog vremena (najčešće nakon 6 meseci) neophodno je doći na podlaganje proteze.

Totalne proteze se izradjuju od akrilata. U gornjoj vilici one se prostiru preko čitavog nepca dok u donjoj one prekrivaju samo mesta (grebenove) gde su se nekada nalazili zubi. S'obzirom na površinu proteze, što je veća protezna ploča, bolja je retencija i proteza stabilnije stoji u ustima. U skladu sa tim, teže je naviknuti se na donju protezu nego na gornju.

Totalna proteza

Parcijalne pločaste proteze

Parcijalne pločaste proteze se najčešće izradjuju kao privremene nadoknade koje pacijent koristi u medjufazama dok mu ne bude gotov neki od kvalitetnijih protetskih radova. Znatno su jeftinije od ostalih proteza, tako da ukoliko pacijent ne može sebi da priušti neki kvalitetniji rad, onda mu se ova vrsta nadoknade izradjuje kao trajno rešenje.

Parcijalne pločaste proteze

Parcijalne pločaste proteze se izradjuju u slučajevima kada pacijentu nedostaje nekoliko zuba, a zubi koji su preostali služe kao nosači i na njih se kače kukice proteze. Svojom površinom odgovara veličini totalne proteze, tako da se u gornjoj vilici prostire preko čitavog nepca, dok se u donjoj prostire preko bezubih delova grebenova i unutrašnje strane zuba. Površina protezne ploče se u pojedinim slučajevima može redukovati.

Pločaste proteze su mobilne nadoknade, pacijent ih sam može unositi i iznositi iz usne duplje.

Skeletirane proteze - vizil

Vizil proteze se izradjuju u svim tipovima krezubosti gornje i donje vilice. Ove proteze se sastoje od metalne ploče i akrilatnih grebenova. Metalna ploča je u gornjoj vilici pozicionirana u predelu nepca i maksimalno je redukovana, što znači da zauzima znatno manju površinu nego što je to slučaj sa pločastom protezom. U donjoj vilici metalni deo se prostire sa unutrašnje strane prisutnih zuba i naziva se podjezični luk. Ove proteze takodje imaju kukice, samo što su ove kukice rigidne, livene u sklopu čitave metalne konstrukcije. Grebenovi koji nose zube koji nedostaju su izgradjeni od akrilata, roze su boje, tako da je tamna boja metala skrivena sa svih strana.

skeletirana zubna proteza

Ove proteze su poprilično čvrste i izdržljive i izradjuju se kao trajne zubne nadoknade. Pokretne su, mobilne, nisu fiksirane niti cementirane, pacijent ih sam može skidati i iznositi iz usne duplje radi održavanja oralne higijene.

skeletirana zubna proteza

Termoplastične proteze

Termoplastične ili elastične ThermoSens proteze su trenutno najkomfornije, estetski najprihvatljivije i potpuno superiorne u odnosu na ostale vrste proteza. Napravljene su od jedinstvenog, biokompatibilnog materijala Vertex Thermosensa i u budućnosti će potpunoizbaciti svoje prethodnike - Valplast proteze.

Termoplastične proteze

Prednosti termoplastičnih proteza su mnogobrojne:

 • One na temperaturi usne duplje omekšaju i potpuno prijanjaju uz sluzokožu usta, tako da je njihovo nošenje ugodno i bez opasnosti od pomeranja i ispadanja iz usta prilikom jela i govora

 • Prirodno izgledaju u ustima. Nemaju metalne kukice niti bilo koji neestetski element, tako da im je estetika besprekorna

 • Zahvaljujući elastičnosti, ne mogu se slomiti kao proteze od akrilata

 • Ne postoji opasnost od alergijskih reakcija koje su nekada prisutne kod akrilatnih proteza (monomer free proteze)

 • Za razliku od valplast proteza, moguće je uraditi reparaturu- u slučaju naknadnog gubitka zuba zbog parodontopatije ili karijesa, taj zub se može dodati u protezi

Termoplastične proteze
Termoplastične proteze

Termoplastične proteze

Krunice

Krunice su fiksne protetske nadoknade koje zamenjuju samo jedan zub. Mogu se izradjivati u slučajevima kada je zub toliko destruisan da se ne može nadoknaditi plombom ili kada se želi zbog estetskih razloga promeniti njegov izgled.

Sematski prikaz krunice

Najpre se brusi Vaš zub tako što se sa svih strana uklanja podjednaka količina zubne supstance, a preostali deo dobije oblik zubnog patrljka. Zatim se uzima otisak i u tehnici se izradjuje krunica. Gotova krunica se potom trajno cementira u usnoj duplji.

Ukoliko je zub toliko destruisan da mu je ostao samo koren, najpre se izradjuje nadogradnja koja se cementira u korenskom delu zuba, a krunični deo nadogradnje izgleda kao izbrušen zub. Krunični deo zuba se nadoknadjuje krunicom.

bezmetalna krunica
bezmetalna cirkonijum kruna

U slučajevima kada nedostaje čitav zub, onda se korenski deo može nadoknaditi implantom, ali će o tome biti više reči u delu protetika na implantima.

Sve krunice se mogu izradjivati od dva materijala:

 • Metalokeramika

 • Bezmetalna keramika

Metalokeramika, kao što joj i ime kaže, se sastoji od metalne kapice i od keramike. Metal je sa svih strana obložen keramikom tako da se nigde u ustima ne vidi metalni deo. Može se izradjivati na svim zubima, ali najčešća indikacija su bočni zubi.

metalokeramicka krunica

Bezmetalna keramika je material koji u sebi uopšte ne sadrži metal, već se u potpunosti sastoji od keramike. Ovo su pretežno estetske nadoknade, skuplje su u odnosu na metalokeramiku i najčešće se izradjuju na prednjim zubima.

Bezmetalna keramika

Mostovi

U slučajevima kada nedostaje jedan ili više zuba u vilici a preostali zubi su dovoljno jaki i masivni da mogu podneti i opterećenje nedostajućih zuba, izradjuje se zubni most. On predstavlja fiksnu nadoknadu koja se trajno cementira u usnoj duplji i ne može se iz nje iznositi kao što je to slučaj sa protezama.

Metalokeramicki most

Način izrade: svaki most mora imati bar dva zuba nosača izmedju kojih se nalazi zub koji nedostaje. Zubi nosači se obruse sa svih strana, potom se uzima otisak i u tehnici se prvo izliva metalna konstrukcija, tako da će Vaša druga poseta biti rezervisana za probu metala. Nakon toga, metal se vraća u tehniku, i na njemu se od keramike modeluju budući zubi. Gotov most se prvo privremeno cementira na odredjeni period, pa tek onda trajno. Vreme potrebno za izradu mosta je maksimalno sedam dana.

Most u donjoj vilici

Ukoliko nedostaje veći broj zuba, onda se u mostnu konstrukciju mora uključiti i veći broj nosača. Sve češće se danas izradjuju takozvani cirkularni mostovi, u koje su uključeni svi zubi gornje ili donje vilice.

Most u gornjoj vilici

Mostovi se, isto kao i krunice, mogu izradjivati od metalokeramike i cirkonijum, bezmetalne ketramike.

Kombinovani fiksno-mobilni protetski radovi

Kombinovani fiksno-mobilni protetski radovi su veoma često idealno rešenje za pacijente kojima je preostao mali broj zuba u vilici. Ovi radovi se sastoje iz dve vrste nadoknada. Prva nadoknada je fiksna i može biti izradjena kao most ili frezovana krunica u zavisnosti od broja preostalih zuba. Trajno se cementira u ustima pacijenta. Druga nadoknada je mobilna, pokretna i izradjuje kao skeletirana proteza koja se kači za fiksni rad. Pored skeletirane proteze, kao mobilni rad se može izraditi termoplastična proteza.

kombinovana protetika

Postoje dve najčešće indikacije za izradu kombinovanih radova. Prva je kada pacijent ima prednje zube, nema nijedan bočni zub a nema uslove za izradu implanata. Tada se svi prednji zubi povežu u blok, tako što se izbruse i napravi se metalokeramički most koji se cementira. Bočni zubi se nadoknadjuju skeletiranom ili termoplastičnom protezom. Kada se radi skeletiramna proteza, veza izmedju fiksnog i mobilnog rada je predstavljena u vidu atečmena ili dvostrukih kruna. Atečmeni su veze koje najviše podsećaju na drikere. Na poslednjoj krunici fiksnog rada nalazi se jedan deo atechmena, a na početnom delu proteze drugi deo koji ulaze jedan u drugi i zaključavaju se kao dugme, gradeći na taj nacin čvrstu vezu.

Totalna zubna proteza

Druga najčešća indikacija je ukoliko su pacijentu preostala samo dva ili tri zuba, oni se obruse, na njima se izrade frezovane krune koje se potom cementiraju. Svi ostali zubi se nadoknadjuju protezom.

Splintovi

Okluzalni splintovi (tzv. night guard)

Koriste se najčešće u slučaju bruksizma (nesvesno škripanje zubima, najčešće u toku noći) i bruksomanije (svesno škripanje zubima u budnom stanju).

Koriste se u cilju smanjenja abrazije i zaštite zubnih tkiva, smanjenja opterećenja na potporna tkiva zuba i smanjenja bola u viličnim mišićima.

splint

Takođe, koristi se i kod sportista da bi se smanjila mogućnost povrede zuba i njihovog trošenja.

Na osnovu uzetog otiska zuba gornje i donje vilice, izrađuje se individualno za svakog pacijenta.

Kod sportista se najčesće radi splint samo za gornju vilicu.

Najčešće primenjivani su stabilizacioni okluzalni splintovi, izrađuju se od čvrstog gumenog materijala debljine 2mm koji prekrivaju sve zube.

splint

Retencioni splint (retenciona folija)

Nakon završene ortodontske terapije neophodno je izraditi retencioni splint kako bi se sprečilo eventualno vraćanje zuba u položaj pre postavljanja fiksne proteze. Retencione folije ili retencioni splint su folije koje se postavljanju preko svih površina zuba.

Da bi se izradio retencioni splint potrebno je uzeti otisak zuba nakon uklanjanja fiksne proteze. Iz otiska se pravi gipsani model na koji se postavlja razmekšala folija, koja poprima oblik zuba. Splint se obrađuje i daje pacijentu na korišćenje.

Nakon uklanjanja fiksne proteze, splintovi se u početku nose što češće. Posle nekoliko meseci preporučuje se da se splintovi nose noću u toku spavanja. Oni su neka vrsta “nevidljive” proteze. Folije ne izazivaju nikakvu nelagodu i prozirne su, što su njihove glavne prednosti

ZAKAŽITE PREGLED

Zakažite lako i brzo, pozivom, ili e-mail porukom.

Zakažite putem telefona 065/3555-250