Izdvajajte se po osmehu

Usluge

Dečja stomatologija

 • Decja stomatologija / Pediatric dentistry 1
 • Decja stomatologija / Pediatric dentistry 2
 • Decja stomatologija / Pediatric dentistry 3
 • Decja stomatologija / Pediatric dentistry 4
 • Decja stomatologija / Pediatric dentistry 5

Naši najdraži i najsladji pacijenti pripadaju upravo najmladjoj populaciji. Posebno smo ponosni na divan odnos koji gradimo sa decom i na poverenje koje oni imaju u nas.

Osmeh svakog deteta je najiskreniji osmeh koji možete dobiti.

Prvi mlečni zub niče već oko šestog meseca života i već on zahteva održavanje. U početku je dovoljno da roditelji samo gazom prebrišu zubić nakon poslednjeg večernjeg obroka i idealno bi bilo da ne navikavaju dete na slatke napitke od malih nogu: sokovi, umakanje cucle u med, šećer i sl. Kada dete napuni godinu dana, već bi trebalo da ima svoju četkicu odgovarajućih malih dimenzija, i trebalo bi učiti dete da samo četka zube bez zubne paste. Onog momenta kada dete nauči da ispljune, uvodi mu se i zubna pasta kao redovno sredstvo za pranje zuba. Obavezno obratiti pažnju da dete treba imati svoju zubnu pastu, prilagodjenu njegovom uzrastu, nikako detetu ne davati da pere zube istom pastom koju koriste roditelji. Paste za odrasle su izuzetno agresivne za mlečne zube i imaju visoku koncentraciju fluora, veću nego što je dozvoljeno za dečiji uzrast. Do dve i po godine trebalo bi da detetu niknu svi mlečni zubi.

Sastav mlečnih zuba se mnogo razlikuje od stalnih. Mlečni zubi su manji, belji, sa jače izraženim zubnim živcem i jako tankim delom u predelu vrata zuba (deo zuba koji se nalazi tik uz desni). Konstantnim konzumiranjem slatkiša, mlečni zubi počinju da se kvare upravo u predelu vrata zuba i nastaje takozvani cirkularni karijes koji je karakterističan samo za mlečne zube. Naziv cirkularni je dobio po tome što se on kružno širi oko čitavog zuba, zubići postaju tamni, crni, i u jednom momentu samo se prelome a u ustima ostane crni korenčić.

Mlečnih zuba ima 20, po 10 u svakoj vilici.

Nicanje zuba

U šestoj godini očekujemo pojavu prvog stalnog zuba- šestice. Čim niknu šestice, našim pacijentima preporučujemo jednu jednostavnu metodu- zalivanje fisura, koja se izvodi u cilju prevencije nastanka karijesa.

Od sedme godine polako počinje smena denticije. Najpre se rasklate donji sekutići, pa gornji, i onda redom, jedan za drugim će se smenjivati sve do 13-14 godine.

Oko dvanaeste godine očekujemo nicanje drugog stalnog molara- sedmice. Jedini zub koji niče u odraslom periodu je umnjak i njega očekujemo tek nakon 18. godine.

Nicanje zuba

Idealno bi bilo da dete prvi put dodje u ordinaciju bez ikakvih bolova i da mu prvi kontakt sa nama ostane u lepom sećanju. U toj njihovoj prvoj poseti, mi ih upoznajemo sa ordinacijom i sa našim instrumentima koje im predstavljamo kao igračke i svaka od njih ima odgovarajući sinonim za njihov uzrast.

Zatim obučavamo dete kako se pravilno peru zubi a nakon toga im uklonimo meke naslage četkicom i pastom prijatnog ukusa. Kada prvi kontakt protekne na ovaj način, dete najčešće saradjuje, postaje dobar pacijent koji rado dolazi u našu ordinaciju. Jednog dana kada nastane neki problem sa zubima i kada oni zahtevaju bilo kakvu intervenciju, dete mnogo lakše pristaje na bilo kakav dogovor.

Ukoliko je dete prvi put dovedeno zbog bola, uvek ostavljamo više vremena kako bismo pridobili njihovu pažnju i poverenje i lepo mogli da izvršimo odredjenu intervenciju.

 • Uklanjanje mekih naslaga i instrukcije o oralnoj higijeni

 • Zalivanje fisura

 • Fluorizacija zuba

 • Popravke i vadjenja mlečnih zuba

ZALIVANJE FISURA

Zalivanje fisura je preventivna metoda koja se koristi na bočnim zubima stalne denticije u cilju sprečavanja nastanka karijesa. Preporučuje se da se zub zalije u prvih 6 meseci nakon nicanja. Da bi mogla da se izvrši ova procedura, zub mora biti besprekorno zdrav i čist, bez ikakvih promena. Stalni bočni zubi imaju izraženu morfologiju, koju čine kvržice, jamice i fisure. Fisure i jamice znaju biti poprilično duboke a deca ih ne održavaju na adekvatan način i veoma brzo zubi se pokvare. Zalivanjem fisura, one se popune, zaravne, površina zuba postaje glatka i na taj način se zub zaštiti od nastanka karijesa.

ZALIVANJE FISURA

Sam proces zalivanja ne zahteva korišćenje bušilica, potpuno je bezbolan i prihvatljiv od strane deteta. Izvodi se premazivanjem odredjenim materijalima i polimerizacijom pomoću UV lampe. Veoma je brza metoda i u jednoj poseti mogu se zaliti sve četiri šestice.

ZALIVANJE FISURA

FLUORIZACIJA ZUBA

Fluorizacija zuba je profilaktička, neinvazivna, jednostavna, brza i laka metoda, koja se izvodi u cilju očuvanja oralnog zdravlja deteta, i sprečavanju nastanka karijesa. Izvodi se preparatima izuzetno visokih koncentracija fluora i ne radi se kod dece ispod 6 godina. Dejstvom fluora na zube, dešava se promena u strukturi zuba. Zub postaje otporniji na dejstvo činilaca koji dovode do njegovog oboljevanja. Učestalost primene fluorizacije je različita kod dece u zavisnosti od stanja usne duplje i stepena oralne higijene.

 • Kod dece sa niskim karijes rizikom: to su deca sa zdravim zubima, dobro obučeni u održavanju oralne higijene i sa malim brojem plombiranih zuba, dovoljno je uraditi fluorizaciju jednom godišnje.

 • Kod dece sa visokim karijes rizikom- to su deca sa učestalom pojavom karijesa, prisutnim velikim brojem karijesnih ili plombiranih zuba, preporučuje se fluorizacija 2-4 puta godišnje uz obaveznu prethodnu sanaciju čitave usne duplje.

fluorizacija

Jedna fluorizacija se sastoji od tri identične seanse, odnosno tri dolaska kod stomatologa na svaka dva dana, npr.ponedeljak, sreda i petak. Pre intervencije, neophodno je ukloniti zubni plak, potom naneti gel u kašikama odgovarajuće veličine, držati gel na zubima 4 minuta, a nakon završetka, dete treba da ispljuje gel iz usta, bez ispiranja vodom. Narednih pola sata je zabranjeno konzumirati hranu i piće.

POPRAVKE I VADJENJA MLEČNIH ZUBA

Mlečni zubi zahtevaju isti stepen oralne higijene kao i stalni zubi. Iako su to zubi koji samo privremeno borave u usnoj duplji, njihov značaj je višestruk. Mlečni zubi služe prvenstveno za ishranu deteta dok ne niknu stalni zubi, a oni takodje čuvaju stalnim zubima mesto dok ne dođe period smene zuba. Ukoliko se mlečni zub pokvari, on se mora lečiti, ne može se ostaviti pokvaren pod izgovorom da će sam ispasti jednog dana. Prerano izgubljen mlečni zub, dovodi do gubitka prostora za smeštaj stalnog zuba , i takvo dete u kasnijem periodu je kandidat za neku od ortodontskih proteza.

Nicanje zuba

Sve popravke mlečnih zuba izvodimo u lokalnoj anesteziji. Kako bi ubod iglom bio što bezbolniji, najpre nanosimo anestezionu pastu ili sprej na mesto uboda, pa tek onda aplikujemo anestetik, pomoću veoma tankih iglica (promera 0.3mm). Uklanjamo sav karijes a nastali zubni defekt popunjavamo ispunom.

Kada dodje period smene zuba, možete sami probati da detetu izvadite rasklaćeni zub, ili ga možete dovesti kod nas da Vam pomognemo. Takodje, vršimo i vadjenje destruisanih mlečnih zuba, kojima nije vreme smene ali čiji ostanak u usnoj duplji ugrožava zametak stalnog zuba zbog prisutne infekcije. Vadjenja takodje vršimo u lokalnoj anesteziji.

ZAKAŽITE PREGLED

Zakažite lako i brzo, pozivom, ili e-mail porukom.

Zakažite putem telefona 065/3555-250