Izdvajajte se po osmehu

  • Konzervativna stomatologija / Conservative Dentistry 1
  • Konzervativna stomatologija / Conservative Dentistry 2
  • Konzervativna stomatologija / Conservative Dentistry 3

Konzervativna stomatologija

Konzervativna stomatologija predstavlja jednu od grana stomatologije u okviru koje se izvode popravke zuba i lečenje zubnog živca (pulpe zuba).

Zub se sastoji od krunice i korena. Krunica je deo zuba koji je vidljiv u ustima, dok je koren smešten u zubnoj kosti. U samom centru zuba, smeštena je zubna pulpa. Čitavom svojom dužinom, pulpa ( živac) je prekrivena dentinom. U kruničnom delu preko dentina se nalazi gledj, dok se u korenskom delu preko dentina nalazi cement. Gledj, dentin i cement su čvrsta zubna tkiva, a oboljenje koje njih napada, naziva se zubni kvar ili karijes.

Ukoliko je karijes zahvatio samo gledj i dentin i nije došao do zubne pulpe, jednostavnim postupkom popravke zuba i aplikovanjem zubnog ispuna ( plombe), se rešava problem. Ukoliko je zubni kvar napredovao i zahvatio živac onda se zub mora lečiti i ulazimo u oblast endodoncije.

U našoj stomatološkoj ordinaciji, popravke zuba se mogu izvoditi različitim materijalima:

  • Kompozitni ispuni

  • Amalgamski ispuni

  • Glasjonomer ispuni

  • Kompomerni ispuni

Kompoziti

Kompozitni ispuni, poznatiji kao „bele“ plombe, od momenta kada su se pojavile na tržištu, skoro da su u potpunosti potisnule „crne“amalgamske plombe iz upotrebe. Jednostavan način primene, dobra mehanička i estetska svojstva kao i veliki izbor različitih nijansi bele boje, dovele su kompozite na sam vrh piramide kada je konzervativna stomatologija u pitanju. U našoj ordinaciji u svakodnevnoj praksi koriste se mikro i nanohibridni kompoziti A klase, različitih inostranih proizvodjača u zavisnosti od indikacija: SDI Glacier, SDI Rock, SDI Ice, Gradia Direct, 3M Filtec supreme, SHOFU Beautifill, Zmack Zhermack, i mnogi drugi.

Kompozitne fasete

Izradi svakog ispuna pristupamo pažljivo, maksimalno posvećeno, uz upotrebu najsavremenijih sistema matrica, koje Vašim zubima daju prirodan oblik i sprečavaju zapadanje hrane.

kompozitni ispun na pretkutnjaku

Kompozitni ispuni su zbog kontinuiranog usavršavanja materijala superiornije sredstvo za rekonstrukciju zuba u odnosu na druge ispune. Njihova osnovna prednost je u adheziji (lepljenju) na površinu zuba. Ovo svojstvo omogućava povezivanje preostalih delova zuba u celinu, čime se sprečava prelom zuba. Savremeni kompozitni sistemi imaju snagu lepljenja daleko veću nego što je čvrstoća samog zuba. Zbog toga se nekada dešava da se deo zuba odlomi, a ispun ostane netaknut.

Za postavku kompozitnog ispuna nije potrebno izbrusiti i deo zdravog zubnog tkiva, kao kod amalgama, pa su kaviteti manji, a zub ostaje u celosti manje oštećen.

kompozitni ispun na pretkutnjaku
kompozitni ispun na pretkutnjaku
kompozitni ispun na pretkutnjaku

Kompozitni materijali su fotosenzitivni, osetljivi na svetlost odredjene talasne dužine. Prosvetljavanjem LED lampama oni odmah dobijaju neophodnu čvrstoću i postaju otporni na sile žvakanja koje vladaju u usnoj duplji.

kompozitni ispun na bocnom zubu

Amalgami

Amalgamski ispuni ili „crne“ plombe se danas sve redje koriste, zato što na tržištu postoji veliki izbor alternativnih ispuna tako da je indikativno područje primene amalgama poprilično suženo. U našoj ordinaciji koristimo amalgam švedskog proizvodjača ARDENT FUTURA sa visokim procentom srebra (44,5%).

Crne plombe se pripremaju u aparatu koji se naziva amalgamator, neposredno pre aplikovanja. Amalgami imaju izuzetno dobre mehaničke osobine, najotporniji su na sile žvakanja od svih materijala. Medjutim, estetski su potpuno neprihvatljivi, i pacijent sa te strane gde je postavljena amalgamska plomba ne sme jesti naredna 24h.

amalgamski ispun

Najčešća indikacija za postavku amalgama je isključivo bočna subgingivalna regija u situacijama kada se ne može postići suvo polje rada. U tim situacijama ne može se postaviti kompozitni ispun zato što je neotporan na vlagu.

GLASJONOMER ISPUNI

Glasjonomer ispuni su jedini materijali za ispune koji u svom sastavu sadrže fluor. S'obzirom da je u periodu nicanja zuba i njihove mineralizacije fluor izuzetno bitan element, najčešće se ovi materijali koriste kod dece, na mlečnim zubima.

GLASJONOMER ISPUNI

Glasjonomer ispuni odlično podnose vlagu, tako da se pored mlečnih zuba koriste i nakon sanacije karijesa koji je lokalizovan u predelu vrata zuba.

Glasjonomeri imaju apsolutnu hemijsku vezu sa gledji i dentinom.

Medjutim, ovaj materijal je slabo otporan na abraziju, više se troši i ima slabije estetske kvalitete u odnosu na kompozite.

U našoj ordinaciji, od glasjonomernih ispuna koristimo one isključivo japanske proizvodnje, SHOFU i FUJI IX.

KOMPOMERI

Kompomerni ispuni su materijali koji su nastali kao težnja ka usavršavanju dva fantastična materijala- kompozita i glasjonomera. Oni poseduju sjajne estetske osobine (dobra strana kompozita) a istovremeno su otporni na vlagu ( karakteristika glasjonomera).

kompomeri

LEČENJE DUBOKOG KARIJESA

U situaciji kada je zubni kvar napredovao i raširio se u tolikoj meri da bi se njegovim uklanjanjem sigurno otvorio živac, tada se pristupa lečenju dubokog karijesa. Naime, pacijent dobija anesteziju, i maximalno se uklanja karijes sve dok se ne dodje jako blizu zubnog živca i u tom momentu se ostavlja jedan tanak sloj karijesa, nanosi se jedan lek (pasta na bazi kalcijum-hidroksida), koji ima zadatak da u narednih sedam dana organizuje taj karijes u jednu celinu i odvoji ga od zubnog živca. U narednoj poseti se taj ostatak karijesa ukloni bez bojazni da će se ugroziti vitalitet zubnog živca i može se aplikovati zubna plomba.

lecenje dubokog karijesa

ENDODONTSKI TRETMAN ZUBA

Kada je zubni kvar toliko napredovao da je već zahvatio zubni živac, onda pristupamo lečenju kanala korena tj.endodontskom tretmanu zuba. Pacijent se može žaliti na različit intenzitet bolova, pa oni mogu varirati od umerenih do nepodnošljivih bolova.

Sam postupak vadjenja živca je bezbolan zato što se izvodi u lokalnoj anesteziji. Razlikujemo dve vrste endodontskog tretmana: postupak koji se izvodi na vitalnom zubu i lečenje gangrenozno izmenjene zubne pulpe.

endodontski tretman zuba

Ukoliko je zub vitalan, najpre se pacijentu aplikuje lek za umrtvljivanje živca (toxavit) koji stoji 1-3 nedelje. Nakon toga se čiste kanali u kojima se nalazio živac, ispiraju se i tretiraju različitim irigansima (NaOCl, limunska kiselina) i lubrikantima (EDTA), u cilju obeskličavanja kanalnog sistema. Kada se postignu odgovarajući uslovi, pristupa se punjenju kanala korena do samog vrha i na taj način se hermetički zatvara kanalni sistem u kojem je nekad boravio zubni živac. Punjenje kanala vršimo silerima AH+ i gutaperka poenima sa različitim stepenom koničnosti .02/.04/.06. Višak gutaperke se uklanja aparatom GUTA-CUTTER. Nakon nekoliko dana od punjenja, može se staviti plomba i na taj način se završava lečenje.

apeks lokator
endomotor sa apexlokatorom

Da bi endodontski tretman bio kvalitetno odradjen, u našoj ordinaciji koristimo savremene aparate i materijale. Najpre aparatom APEX LOCATOR odredjujemo dužinu kanala korena a potom endomotorom COXO C-SMART i mašinskim proširivačima i sistemima I-RACE i BIO-RACE obradjujemo kanale jednoseansno, tako da je skraćen broj poseta stomatologu.

guttacutter

Ukoliko zub nije vitalan, što znači da može biti zahvaćen nekrozom ili gangrenom ili može imati neki periapikalni proces, sam postupak lečenja je malo kompleksniji. Lečenje može potrajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. U ordinaciji se koriste savremeni medikamenti koji su pokazali najveću efikasnost u lečenju gore navedenih stanja: MTA, Calcipast forte, Ultracal XS, R4, i mnogi drugi.

masinski prosirivaci
sekac gutaperke

ZAKAŽITE PREGLED

Zakažite lako i brzo, pozivom, ili e-mail porukom.

Zakažite putem telefona 065/3555-250